Exploiteer jij je onderneming vanuit een BV, dan kan je ervoor kiezen om deze gehele (werk)maatschappij over te dragen. In de voorbereiding op je verkoop zal bekeken worden wat de meest ideale vorm van verkoop is. Zit de onderneming in een BV, dan kan de verkoop plaatsvinden via een verkoop van de aandelen. Wil je een ‘deel van je activiteiten’ verkopen uit een BV, dan is een ‘activa-passiva’-transactie mogelijk de beste vorm.

Het grote verschil tussen een aandelentransactie en een ‘activa-passiva’-overeenkomst is (dus) dat bij een aandelentransactie de gehele onderneming wordt overgenomen en niet alleen die (onder)delen die partijen afspreken. Bij een aandelentransactie zal dan ook extra veel aandacht worden besteed aan de overeenkomsten en ‘risico’s‘ die in de BV zitten; zowel juridisch als financieel. Bij levering van de aandelen, blijven ál deze rechten, plichten en ‘lijken in de kast’ in de BV zitten en worden met de verkoop van de aandelen overgedragen naar de nieuwe aandeelhouder.

Als verkoper zal je de koper de nodige informatie moeten geven en/of de gelegenheid moeten geven om de ‘boeken te onderzoeken’ zodat deze een goed beeld krijgt van wat hij exact koopt. Als verkoper is het essentieel hier zorgvuldige afspraken over te maken.

Sowieso zal de ‘closing’ c.q. overdracht van de onderneming bij een aandelentransactie, plaatsvinden bij een notaris, omdat dit (wettelijk) vereist is om de aandelen over te dragen.

Meer weten?

Wij staan voor je klaar!

Wij denken graag met je mee om tot de beste deal te komen. Neem contact met ons op en wij denken vrijblijvend met je mee:

Neem contact met ons op!